Volpino italiano

Volpino italiano on pitkäikäinen, perusterve, iloinen, valpas ja aktiivinen seurakoira. Se on pienikokoinen (+/- 30 cm) Italiasta kotoisin oleva pystykorva. 

Nyky-yhteiskunnassa seurakoiralta vaaditaan hyvää hermorakennetta, sopeutuvaisuutta, ihmis- ja koirasosiaalisuutta. Volpino italianojen vahvuus on voimakas kiintyminen omaa perhettä kohtaan. Volpino italianolle paras paikka on oman ihmisen lähellä, tämän vuoksi se ei sovellu ulkokoiraksi. 

Iloinen ja valpas ”italialainen pikku kettu” on suhteellisen helppo kouluttaa. Aktiivisina koirina volpino italianot purkavat energiaansa mielellään lenkkeillen, leikkien sekä touhuamalla omistajansa kanssa. Volpino italianot saattavat olla muiden pystykorvien tapaan herkkähaukkuisia, mutta ovat kuitenkin sopeutuvaisia erilaisiin ympäristöihin. Ne tulevat yleensä hyvin toimeen toisten koirien sekä lasten kanssa.

Volpino italianot soveltuvat monenlaiseen aktiivisen harrastamiseen: ketteryyslajit (agility, hoopers), tottelevaisuus (rallytoko) ja nenänkäyttö (nosework, metsäjälki). Suosituin harrastus on koiranäyttelyt.

Suurin osa suomalaisista volpino italianoista on väriltään valkoisia. Myös punainen ja samppanjan väri ovat sallittuja, mutta samppanjan väri ei ole toivottava. Volpino italianoja on myös mustia, mutta tällä hetkellä väri ei ole vielä saanut virallista hyväksyntää. Näyttelyissä kaikki värit arvostellaan yhdessä. 

Volpino italiano on harvinainen koirarotu ja Suomessa volpino italianoja on rekisteröity ainoastaan reilut 700 kappaletta. Ensimmäinen rekisteröinti oli vuonna 1991.

Volpino italianon turkki on näyttävä, mutta helppohoitoinen. Turkki on säänkestävä ja volpino ulkoilee mielellään säällä kuin säällä. Turkki hylkii erinomaisesti kosteutta sekä likaa ja tämän ansiosta volpinoa ei tarvitse, eikä edes kannata pestä liian usein, jotta karvanlaatu pysyy oikeanlaisena.