Koiran hankinta on iso päätös ja vaatii huolellista harkintaa. Koira voi hyvinkin elää perheenjäsenenä 16 vuotta – hetken mielijohteesta koiraa ei kannata ottaa kaveriksi. Harkiten sen sijaan voi löytää vuosiksi parhaan ystävän.
Lisätietoa volpinoista löytyy seuraavilta sivuilta:
- Tietoa rodusta: Volpino italiano – Suomen Volpino Italiano ry
- Rotumääritelmä: Rotumääritelmä – Suomen Volpino Italiano ry
- Terveys: Jalostus ja terveys – Suomen Volpino Italiano ry
- Silmäsairaus – primäärinen linssiluksaatio: Primaarinen linssiluksaatio (PLL) – Suomen Volpino Italiano ry
- Verenvuototauti – Von Willebrandin tauti: Von Willebrandin tauti, tyyppi 1 (vWD1) – Suomen Volpino Italiano ry
- Kennelliiton jalostustietojärjestelmä: KoiraNet-jalostustietojärjestelmä (kennelliitto.fi)
- Kaikki Suomeen rekisteröidyt koirat, pentueet ja kasvattajat
- Koirien viralliset terveystulokset, näyttelytulokset ja koetulokset harrastuksista
Volpino italianon pentuja voit etsiä:
Pentuvälitys – Suomen Volpino Italiano ry
Mitä kysyä kasvattajalta?
Uutta rotua valitessa voi olla vaikea sukutauluja tutkimalla tunnistaa hyviä pentueyhdistelmiä tai riskejä. Uusi rodunharrastaja onkin pitkälti sen varassa, mitä pitkään rodun parissa toimineet kasvattajat kertovat. Oheisesta listasta voi olla apua, kun miettii, mitä kasvattajalta kysyä vastuullista kasvattajaa ja uutta perheenjäsentä etsiessä:
- Pyydä kasvattajaa kertomaan pentueen vanhempien ja muiden sukulaisten luonteesta, käyttäytymisestä ja terveystilanteesta. Kasvattaja ei voi luvata tervettä koiraa, haluttuja luonneominaisuuksia, eikä menestystä kokeissa tai näyttelyissä. Kasvattajan tulisi kuitenkin osata kertoa, millaisia tavoitteita hän on yhdistelmälle asettanut ja millaisia riskejä yhdistelmässä voi mahdollisesti olla.
- Pyydä kasvattajaa kertomaan rodun alkuperäisestä käyttötarkoituksesta, sekä rodulle sopivista harrastuksista. sekä rodunomaisista harrastuksista.
- Kysy kasvattajalta rodun ongelmista. Rehellinen kasvattaja tietää myös, mitä haasteita rodun kanssa on ja pyrkii huomioimaan ne jalostusvalinnoissa.
- Kysy, miten kasvattaja hoitaa pentuja pentuaikana ja miten niitä sosiaalistetaan. Hyvin sosiaalistetut pennut kasvavat perheen parissa tai niitä käsitellään päivittäin. Niitä opetetaan jo pentuaikana kohtaamaan asioita, joita kuuluu jokaisen koiran elämään (esim. käsittely, turkin hoito, ulkoilu, muut koirat ja eläimet, autoilu, lapset jne.).
- Pyydä, että saat tutustua kasvattajaan, emään ja pentuihin paikan päällä, kasvattajan kotona, näin näet millaisissa oloissa pennut ja kasvattajan muut koirat elävät. Jos kasvattaja ei anna sinun tutustua pentuihin, emään tai kennelolosuhteisiinsa ennen ostopäätöstä, älä osta pentua. Vastuullinen kasvattaja haluaa myös itse tavata pennun ostajat ennalta, joten todennäköisesti kasvattaja itse myös ehdottaa tapaamista.
Vastuullinen kasvattaja haluaa löytää pennuille parhaat mahdolliset kodit ja kullekin sopivan perheen. Varaudu siis omien kysymysten lisäksi kasvattajan kysymyksiin ja kertomaan millainen koti sinulla on pennulle tarjota.
Vanhempien näyttelymenestys ei ole tae hyvästä koirasta, mutta se kertoo, että koira on ulkonäöltä rodunomainen ja käytökseltään soveltuu isompiin väkijoukkoihin sekä sosiaalistettu käsiteltäväksi. Myöskään harrastustittelit ja koetulokset eivät periydy suoraan jälkeläisille, mutta kertovat pennun vanhempien ominaisuuksista ja omistajan/kasvattajan käyttävän aikaa koiran hyvinvoinnin eteen. Se, että tulevan pentusi vanhemmat ovat tai eivät ole menestyneet hyvin näyttelyissä, ei välttämättä ole tae laadusta eikä sen puutteesta. Mikäli pennun vanhemmilla on aikaisemmin syntyneitä jälkeläisiä, myös niiden näyttely-, koe- ja terveystuloksiin kannattaa tutustua.
Vastuullinen kasvattaja
- Rekisteröi aina kaikki kasvattamansa pennut/pentueet Suomen kennelliiton koirarekisteriin. Rekisteröitävät pennut tulee myös kasvattajan toimesta tunnistusmerkitä mikrosirulla. Ei ole olemassa syytä, jolla kasvattaja voi jättää pentueen rekisteröimättä, jos kasvattaja toimii vastuullisesti. Selitykset ovat tae ei vastuullisesta kasvatustoiminnasta Myös esim. vahinkoastumisesta syntyneet pennut tulee rekisteröidä EJ-rekisteriin (ei jalostukseen rekisteri). EJ-rekisterissä olevaa koiraa ei voi käyttää jalostukseen, mutta sen kanssa voi osallistua näyttelyihin ja muihin kokeisiin sekä kilpailuihin. Ostamalla rekisteröidyn koiran, kannatat vastuullista kasvattamista.
- Tekee jokaisesta myymästään pennusta joko Kennelliiton virallisen tai vastaavan kauppasopimuksen (sijoituskoiran ollessa kyseessä sijoitussopimuksen).
- Antaa mukaan kirjalliset hoito- ja ruokintaohjeet
- Tarkastuttaa pennun eläinlääkärillä ennen luovutusta, josta ostaja saa mukaan eläinlääkärintodistuksen.
- On allekirjoittanut Suomen kennelliiton kasvattajasitoumuksen (Kasvattajasitoumuksen pääset lukemaan täältä: https://www.kennelliitto.fi/lomakkeet/kasvattajasitoumus-1).
- On sekä Kennelliiton että rotujärjestön jäsen (Volpino Italianoja edustaa Suomen seurakoirayhdistys SSKY). Lisäksi suositellaan olevan myös rotukerhon jäsen (Suomen Volpino Italiano ry).
- On kiinnostunut pennuistaan myös luovutuksen jälkeen. Kasvattajan puoleen tulisi voida kääntyä kaikissa pentua koskevissa kysymyksissä ja hän tuo tämän ilmi.
Pennun hinta
Pennuille ei ole hintasuositusta – jokainen kasvattaja määritellä itse pennun hinta. On hyvä huomioida, että koira harrastukseen ja kasvattamiseen liittyy runsaasti kuluja, joista pennun hinta muodostuu: vanhempien terveystulokset (silmät, polvet, geenitestit ja vapaaehtoiset lisätietoa tuovat terveystutkimukset), vanhempien koetulokset (näyttely, luonne, harrastukset), astutuskulut (astutusmaksut, matkakulut) ja pentueen hoitokulut (ruokinta, eläinlääkärikäynnit) ja lisäksi pentueen hoitoon käytetty ajallinen panos.
Aikuinen kodinvaihtaja
Joskus voi pennun sijaan aikuinen kodinvaihtaja tulla kyseeseen. Rotuyhdistyksillä ja kasvattajilla on usein tietoa koirista, jotka syystä tai toisesta ovat vaihtamassa kotia. Kodinvaihtajissa on hyvä huomioida, että aikuinen koira on omaksunut jo tietyt tavat. Mikäli koulutus on ollut koiran pentuvaiheessa puutteellinen tai arjessa ongelmia, on aikuisen kodinvaihtajan kanssa oltava valmis tekemään paljon töitä, että se sopeutuu uuteen kotiin. Aikuisesta vaihtajasta voi kuitenkin usein saada kivan kaverin ilman pentuaikaa.
Uutta kotia etsivät löytyvät pentuvälityksestä: Pentuvälitys – Suomen Volpino Italiano ry