Koiran hankinta on iso päätös ja vaatii huolellista harkintaa. Koira voi hyvinkin elää perheenjäsenenä 16 vuotta – hetken mielijohteesta koiraa ei kannata ottaa kaveriksi. Harkiten sen sijaan voi löytää vuosiksi parhaan ystävän.
Oman ja koiran hyvinvoinnin kannalta on tärkeää tunnistaa, millainen koira sopii omaan elämään. Kun sopiva rotu on löytynyt, tulee seuraavaksi varmistaa, että tuleva pentu on saanut mahdollisimman hyvät edellytykset terveeseen elämään. Tässä oleellista on kasvattajan valinta. Tämän jälkeen moni asia on kiinni, miten pennun kasvattamiseen panostaa ja millaista arkea koiran kanssa elää. Vauhdikkaan pennun kanssa tulee varmasti monia ihmetyksiä vastaan, joista pääsee nopeammin yli, kun on rodun metkut tunteva kasvattaja tukena. Tässä oppaassa on pennun hankkijan tueksi koottu parhaat vinkit, millä selviytyä läpi viidakon onnistuneeseen koiran omistajan elämään.
Valitse rotu huolella
Rotua valitessa moni lähtee liikkeelle ulkonäöstä. Se on ymmärrettävää, koska ulkonäkö näkyy ulospäin. Kuitenkin arjessa vaikuttaa eniten, millainen koiran käytös eli luonne on ja koiran terveys. Näiden jälkeen merkitseväksi tulee ulkonäköön vaikuttavat asiat, kuten koko ja turkinhoito, lopulta vähäpätöisemmät väri ja muut seikat.
Mieti:
- koiran käyttötarkoitus (seurakoira, agility, tottelevaisuus, metsästys, palveluskoirakokeet)
- luonneominaisuudet (seurallinen, itsenäinen, helppo koulutettava, metsästysvietti, jne.)
- terveystilanne
- koiran ulkoiset ominaisuudet, jotka vaikuttavat arkeen (koko, turkinhoito)
Suomen Kennelliiton Hankikoira.fi -sivustolta löytyy runsaasti kattavasti tietoa yleisistä koiran omistamiseen ja hankintaan liittyvistä asioista. Suosittelemme tutustumaan sivuun ennen lopullista rodun valintaa: Löydä juuri sinulle sopiva koira | Hankikoira
Onko volpino sinulle oikea?
Olet päätynyt volpino italianojen rotukerhon sivuille, joten luultavasti volpino italiano vaikuttaa sinusta yhdeltä hyvältä vaihtoehdolta ja haluat vielä varmistusta valinnallesi. Tai kenties olet jo vakuuttunut, että löysit oman pikku kettusi. Varmistaaksesi päätöksen, kannattaa vielä tutustua veikeään rotuun tarkemmin. Rotuominaisuuksien lisäksi on hyvä, että jokainen rodun harrastaja (jollainen sinusta pennun hankkimisen jälkeen tulee) on tietoinen rodun terveystilanteesta. Näin terveysongelmiin osaa ajoissa kiinnittää huomiota ja edesauttaa myös kasvatustyötä, että tulevatkin pennut ja heidän omistajat saavat hyvät lähtökohdat terveeseen arkeen ja pitkään ikään.
Lisätietoa volpinoista löytyy seuraavilta sivuilta:
- Tietoa rodusta: Volpino italiano – Suomen Volpino Italiano ry
- Rotumääritelmä: Rotumääritelmä – Suomen Volpino Italiano ry
- Terveys: Jalostus ja terveys – Suomen Volpino Italiano ry
- Silmäsairaus – primäärinen linssiluksaatio: Primaarinen linssiluksaatio (PLL) – Suomen Volpino Italiano ry
- Verenvuototauti – Von Willebrandin tauti: Von Willebrandin tauti, tyyppi 1 (vWD1) – Suomen Volpino Italiano ry
- Kennelliiton jalostustietojärjestelmä: KoiraNet-jalostustietojärjestelmä (kennelliitto.fi)
- Kaikki Suomeen rekisteröidyt koirat, pentueet ja kasvattajat
- Koirien viralliset terveystulokset, näyttelytulokset ja koetulokset harrastuksista
Pennun etsiminen
Kun päätös volpinon hankkimisesta on tehty, on aika etsiä sopiva kasvattaja ja pentu. Sen voi aloittaa ottamalla yhteyttä rotuyhdistyksen pentuvälitykseen. Pentuvälityksen kautta saat tietoa yleisesti rodusta, välityksessä olevista pennuista sekä kasvattajista. On hyvä huomioida, että volpinoja syntyy Suomessa vähän ja kaikki pentueet eivät kysynnästä johtuen tule pentuvälitykseen, joten kasvattajiin on hyvä olla yhteydessä myös suoraan. Monilla on verkkosivut, joissa kertovat pentuesuunnitelmistaan ja löytyy yhteystiedot.
Volpinojen pentuvälitys: Pentuvälitys – Suomen Volpino Italiano ry
Kasvattajan valinta
Kasvattajan valinnalla on iso merkitys uuden pennun elämälle. Pentuun vaikuttaa niin vanhempien terveys kuin minkälaisissa olosuhteissa se viettää ensimmäiset viikot elämästänsä, eli miten kasvattaja on valinnut vanhemmat ja miten hän hoitaa pennun sen elämän ensimmäiset 8 viikkoa.
Ota selvää kasvattajista ja haastattele heitä. Näin saat käsityksen, miten kasvattaja on huomioinut valinnoillaan pentujen tulevaisuuden ja saatko kasvattajasta tarvittaessa tukea kohdatessa haasteita koiran kanssa. On myös hyvä tietää vaatimukset ja suositukset, jotka hyvä kasvattaja täyttää. Ne tarkistamalla voit jo kohtuu hyvin luottaa, että koiran kasvattaja pyrkii hyvään kasvatustyöhön. Alta löytyy tueksi lisätietoa kasvattajan valintaan.
Kasvattajalista: Kasvattajat – Suomen Volpino Italiano ry
Mitä kysyä kasvattajalta?
Uutta rotua valitessa voi olla vaikea sukutauluja tutkimalla tunnistaa hyviä pentueyhdistelmiä tai riskejä. Uusi rodunharrastaja onkin pitkälti sen varassa, mitä pitkään rodun parissa toimineet kasvattajat kertovat. Oheisesta listasta voi olla apua, kun miettii, mitä kasvattajalta kysyä vastuullista kasvattajaa ja uutta perheenjäsentä etsiessä:
- Pyydä kasvattajaa kertomaan pentueen vanhempien ja muiden sukulaisten luonteesta, käyttäytymisestä ja terveystilanteesta. Näin tiedät, että kasvattaja on perehtynyt pennuilta oletettaviin ominaisuuksiin. Kasvattaja ei voi luvata tervettä koiraa, haluttuja luonneominaisuuksia, eikä menestystä kokeissa tai näyttelyissä. Kasvattajan tulisi kuitenkin osata kertoa, millaisia tavoitteita hän on yhdistelmälle asettanut ja millaisia riskejä yhdistelmässä voi mahdollisesti olla.
- Pyydä kasvattajaa kertomaan rodun käyttötarkoituksesta sekä rodunomaisista harrastuksista. Näin tiedät, että kasvattaja on perehtynyt, mihin rotu soveltuu.
- Kysy kasvattajalta rodun ongelmista. Rehellinen kasvattaja tietää myös mitä haasteita rodun kanssa on ja pyrkii huomioimaan ne jalostusvalinnoissa. Ongelmattoman rodun kohdalla pitäisi hälytyskellot soida – kasvattajasta. Joskus voi ongelmista kuultaessa käydä niin, että huomaat ajoissa ennen koiran hankintaa, ettei rotu olekaan itsellesi sopiva.
- Kysy, miten kasvattaja hoitaa pentuja pentuaikana ja miten niitä sosiaalistetaan. Hyvin sosiaalistetut pennut kasvavat perheen parissa tai niitä käsitellään päivittäin. Niitä opetetaan jo pentuaikana kohtaamaan asioita, joita kuuluu jokaisen koiran elämään (esim. käsittely, turkin hoito, ulkoilu, muut koirat ja eläimet, autoilu, lapset jne.).
- Pyydä, että saat tutustua kasvattajaan paikan päällä, jotta voit tutustua pentueen emään, itse pentuihin ja näet millaisissa oloissa pennut ja kasvattajan muut koirat elävät, ennen ostopäätöksen tekoa. Jos kasvattaja ei anna sinun tutustua pentuihin, emään tai kennelolosuhteisiinsa ennen ostopäätöstä, älä osta pentua. Vastuullinen kasvattaja haluaa myös itse tavata pennun ostajat ennalta, joten todennäköisesti kasvattaja itse myös ehdottaa tapaamista.
Vastuullinen kasvattaja haluaa löytää pennuille parhaat mahdolliset kodit ja kullekin sopivan perheen. Varaudu siis omien kysymysten lisäksi kasvattajan kysymyksiin ja kertomaan millainen koti sinulla on pennulle tarjota, millaiseen käyttötarkoitukseen (esim. eri harrastuslajit, näyttelyt jne.) olet koiraa hankkimassa ja minkä tyyppistä koiraa etsit luonneominaisuuksiltaan. Pentueessakin pentujen välillä on eroja ja hyvä kasvattaja yrittää sovittaa pennut odotusten mukaiseen kotiin, ei vaan myydä pentuja.
Vanhempien näyttelymenestys ei ole tae hyvästä koirasta, mutta se kertoo, että koira on ulkonäöltä rodunomainen ja käytökseltään soveltuu isompiin väkijoukkoihin sekä sosiaalistettu käsiteltäväksi. Myöskään harrastustittelit, koetulokset tai luonnekuvausarviot eivät periydy suoraan jälkeläisille, mutta kertoo pennun vanhemman ominaisuuksista ja omistajan/kasvattajan käyttävän aikaa koiran hyvinvoinnin eteen, todennäköisesti siis myös pentujen. Se, että tulevan pentusi vanhemmat ovat tai eivät ole menestyneet hyvin näyttelyissä, ei välttämättä ole tae laadusta eikä sen puutteesta. Mikäli pennun vanhemmilla on aikaisemmin syntyneitä jälkeläisiä, myös niiden näyttely-, koe- ja terveystuloksiin kannattaa tutustua.
Vaatimuksia vastuulliselle kasvattajalle
- Rekisteröi aina kaikki kasvattamansa pennut/pentueet Suomen kennelliiton koirarekisteriin. Rekisteröitävät pennut tulee myös kasvattajan toimesta tunnistusmerkitä mikrosirulla. Ei ole olemassa syytä, jolla kasvattaja voi jättää pentueen rekisteröimättä, jos kasvattaja toimii vastuullisesti. Selitykset ovat tae ei vastuullisesta kasvatustoiminnasta Myös esim. vahinkoastumisesta syntyneet pennut tulee rekisteröidä EJ-rekisteriin (ei jalostukseen rekisteri). EJ-rekisterissä olevaa koiraa ei voi käyttää jalostukseen, mutta sen kanssa voi osallistua näyttelyihin ja muihin kokeisiin sekä kilpailuihin. Ostamalla rekisteröidyn koiran, kannatat vastuullista kasvattamista.
- Tekee jokaisesta myymästään pennusta kennelliiton virallisen kauppasopimuksen (sijoituskoiran ollessa kyseessä sijoitussopimuksen), josta toinen osa kuuluu ostajalle.
- Antaa mukaan kirjalliset hoito- ja ruokintaohjeet
- Tarkastuttaa pennun eläinlääkärillä ennen luovutusta, josta ostaja saa mukaan eläinlääkärintodistuksen.
- On allekirjoittanut Suomen kennelliiton kasvattajasitoumuksen (Kasvattajasitoumuksen pääset lukemaan täältä: https://www.kennelliitto.fi/lomakkeet/kasvattajasitoumus-1).
- On sekä Kennelliiton että rotujärjestön jäsen (Volpino Italianoja edustaa Suomen seurakoirayhdistys SSKY). Lisäksi suositellaan olevan myös rotukerhon jäsen (Suomen Volpino Italiano ry).
- On kiinnostunut pennuistaan myös luovutuksen jälkeen. Kasvattajan puoleen tulisi voida kääntyä kaikissa pentua koskevissa kysymyksissä ja hän tuo tämän ilmi.
Jos tulee epäilyttävä tunne, se kenties kertoo, että kaikki ei ole kohdillaan. Ei siis välttämättä kannata ottaa ensimmäistä pentua, joka myynti-ilmoituksen kautta löytyy, vaikka yhteydessä kasvattajaan voi ottaa. Koiran hankinnan kriteereinä ei tulisi myöskään ensisijaisesti olla, että pennun kasvattaja asuu lähellä tai että pentu on luovutusikäinen loman kynnyksellä – ajoittaminen on jo koiran juoksujenkin takia hankalaa, mutta näin ajoittuessa on se toki onnenpotku ensimmäisille viikoille. Parhaimmillaan kasvattajasta saa luotettavan arjessa auttavan neuvonantajan, sillä kysyttävää tulee matkan varrella monta kertaa.
Pennun hinta
Pennuille ei ole hintasuositusta – jokainen kasvattaja määritellä itse pennun hinta. On hyvä huomioida, että koira harrastukseen ja kasvattamiseen liittyy runsaasti kuluja, joista pennun hinta muodostuu: vanhempien terveystulokset (silmät, polvet, geenitestit ja vapaaehtoiset lisätietoa tuovat terveystutkimukset), vanhempien koetulokset (näyttely, luonne, harrastukset), astutuskulut (astutusmaksut, matkakulut) ja pentueen hoitokulut (ruokinta, eläinlääkärikäynnit) ja lisäksi pentueen hoitoon käytetty ajallinen panos.
Keskimäärin volpinon pennun hinta on tällä hetkellä (vuonna 2021) 1300-1500 €. Kauppakirja tehdään aina Kennelliiton lomakkeelle. Kasvattaja voi myydä edullisemmin sellaisen pennun, jolla on esim. purentavirhe, värivirhe tms. Tällöin alennetun hinnan syy kirjataan kauppakirjaan. Erityisen halvalla myytäviin pentuihin tulee suhtautua varauksella ja pohtia tarkoin, miksi pentu myydään keskimääräistä edullisemmin ilman mainittavaa syytä.
Aikuinen kodinvaihtaja
Joskus voi pennun sijaan aikuinen kodinvaihtaja tulla kyseeseen. Rotuyhdistyksillä ja kasvattajilla on usein tietoa koirista, jotka syystä tai toisesta ovat vaihtamassa kotia. Kodinvaihtajissa on hyvä huomioida, että aikuinen koira on omaksunut jo tietyt tavat. Mikäli koulutus on ollut koiran pentuvaiheessa puutteellinen tai arjessa ongelmia, on aikuisen kodinvaihtajan kanssa oltava valmis tekemään paljon töitä, että se sopeutuu uuteen kotiin. Aikuisesta vaihtajasta voi kuitenkin usein saada kivan kaverin ilman pentuaikaa.
Uutta kotia etsivät löytyvät pentuvälityksestä: Pentuvälitys – Suomen Volpino Italiano ry