Von Willebrandin tauti, tyyppi 1 (vWD1)

Tällä hetkellä tiedossamme ei ole yhtään volpinoa, jolla olisi ollut sairauden oireita.  Myöskään yhtään geneettisesti sairasta yksilöä ei ole geenitesteissä löytynyt. Vaikka koira olisi kantaja, huolestua ei tarvitse.

Suomen Volpino Italiano ry kehottaa terveystarkastamaan jalostukseen käytettävät koirat vWD1-osalta. 
 
Hyväksyttävät yhdistelmät vWD1:n osalta ovat:
  • normaali x normaali -> 100 % pennuista normaaleja
  • normaali x kantaja -> 50 % normaaleja, 50 % kantajia
  • normaali x sairas -> 100 % kantajia

(Nämä eivät vaikuta rekisteröintiin, sillä rotu ei kuulu PEVISA:aan.)

Suomen Volpino Italiano ry pyytää koirien omistajia lähettämään koiriensa testitulokset yhdistyksen jalostustoimikunnalle osoitteeseen volpparijalostustoimikunta@gmail.com. Näin voimme kartoittaa sairauden levinneisyyttä maamme volpino italiano populaatiossa ja parantaa rotumme terveyttä.


Julkaistu 10.5.2018. Muokattu 6.5.2022
Teksti & kuva: Siiri Seesvaara

Koirien geenitestejä tekevä suomalainen yhtiö, MyDogDNA/Genoscoper, on löytänyt volpino italianojen DNA-näytteistä uuden geneettisen sairauden nimeltään von Willebrandin tauti, tyyppi 1 (vWD1).

Kyseessä on koirien (sekä ihmisten) yleisin verenvuototauti, joka johtuu veren von Willebrand -tekijän (vWF) vajauksesta. Alhaisen veren vWF-pitoisuuden vuoksi sairaan koiran veri ei hyydy normaaliin tapaan, mikä voi olla hengenvaarallista, jos koira saa suuren haavan, joutuu leikkaukseen tai sairas narttu synnyttää pentueen. Lisäksi sairaalla voi esiintyä spontaania verenvuotoa esimerkiksi kirsusta tai ikenistä. Sairaudesta tunnetaan kolmea eri tyyppiä, joista tämä volpinoillakin esiintyvä tyyppi 1 on se kaikkein lievin muoto. Sairauden ollessa lievä, moni geneettisesti sairaskin koira voi elää täysin normaalia elämää ilman vakavia oireita.

piirroshyytymisestä

Von Willebrand 1 periytyy resessiivisesti, eli sairastuakseen koira tarvitsee geenivirheen kummaltakin vanhemmaltaan. Jos koira saa mutaation vain toiselta vanhemmaltaan, kantaa se geeniä, mutta on itse terve. Mahdolliset genotyypit ovat siis vWD1-normaali, vWD1-kantaja ja vWD1-sairas.

Suositeltujen yhdistelmien keskimääräiset prosentuaaliset periytyvyydet:

  • normaali x normaali > 100 % pennuista normaaleja
  • normaali x kantaja > 50 % normaaleja, 50 % kantajia
  • normaali x sairas > 100 % kantajia

Tällä hetkellä testikittiä geenivirheen tutkimiseen tarjoaa ainoastaan MyDogDNA, mutta myös muilta geenitestejä tekeviltä yrityksiltä voi kysellä testin mahdollisuutta.


vWD1-LISTA TESTATUISTA KOIRISTA

(HUOM! näiden tulosten kopioiminen tältä sivustolta kielletty!)

Klikkaa tästä listaan

Lähetä kopio testituloksesta yhdistyksen jalostustoimikunnalle arkistointia varten osoitteeseen volpparijalostustoimikunta@gmail.com