Primaarinen linssiluksaatio (PLL)

Geenitestin kehittämisen jälkeen 2000-luvun alussa, Suomessa linssiluksaatio ongelmat on saatu pidettyä erittäin vähäisinä. Pentua hankkivan on hyvä varmistaa koiran kasvattajalta, että vähintään toinen vanhemmista on PLL-normaali. Näin pentu ei tule sairastumaan linssiluksaatioon. Vaikka koira olisi kantaja, huolestua ei tarvitse.

Suomen Volpino Italiano ry kehottaa terveystarkastamaan jalostukseen käytettävät koirat PLL-osalta. 
 
(Nämä eivät vaikuta rekisteröintiin, sillä rotu ei kuulu PEVISA:aan.)
Hyväksyttävät yhdistelmät PLL:n osalta ovat:
  • normaali x normaali -> 100 % pennuista normaaleja
  • normaali x kantaja -> 50 % normaaleja, 50 % kantajia
  • normaali x sairas -> 100 % kantajia

Suomen Volpino Italiano ry pyytää koirien omistajia lähettämään koiriensa testitulokset yhdistyksen jalostustoimikunnalle osoitteeseen volpparijalostustoimikunta@gmail.com. Näin voimme kartoittaa sairauden levinneisyyttä maamme volpino italiano populaatiossa ja parantaa rotumme terveyttä.


Primaarinen linssiluksaatio (PLL) on usealla eri koirarodulla tunnettu, kivulias, perinnöllinen silmäsairaus.

PLL:ää sairastavilla koirilla silmän sädekehästä linssin pinnalle kulkevat ja sitä paikallaan pitävät säikeet hajoavat. Tämä johtaa linssin irtoamiseen pois paikaltaan eli luksoitumiseen. Aluksi irtoaminen saattaa olla osittainen, mutta lopulta linssi luksoituu kokonaan.  Jos linssi luksoituu silmän etukammion puolelle, se estää silmän sisäisen nestekierron ja johtaa silmän sisäisen paineen kasvamiseen, glaukoomaan. Tila on kivulias ja jatkuessaan johtaa näkökyvyn menetykseen. Yleensä sairaus on bilateraalinen, eli molempien silmien linssit luksoituvat. Lähde: https://www.koirangeenit.fi/?x103997=144923


PLL-LISTA TESTATUISTA KOIRISTA

(näiden tulosten kopioiminen tältä sivustolta kielletty muualle!)

Klikkaa tästä listaan

Lähetä kopio testituloksesta yhdistyksen jalostustoimikunnalle arkistointia varten osoitteeseen volpparijalostustoimikunta@gmail.com.